
غذای سنتی استان زنجان
غذای سنتی استان زنجان
به گزارش بهنام مومنی://ترکیب خوراکیها و عطری که فضای خانه را پر میکند، فوت کوزهگری غذاها و خلق طعمهای جدید همه و همه جان تازه به روح آدم میدهد. انگار عطر و طعمها توی بینی آدم میپیچند وبعد از آن هر چه روح را خراش دادهاست برای دقایقی فراموش میشود. غذاهای محلی هر شهر، مانند امضایی برای آن شهر است. مانند صنایع دستی، لباسها و سنتهایی که شناسنامه آن هستند. حالا فکر کنید این عطر و طعم جادویی، بو و مزه غذاهای زنجان و امضای خاص این شهر باشد. شهری که غذاهای بینظیرش آنقدر متنوع و خوشطعماند که نمیشود بدون امتحان آنها از شهر گذشت. غذاهای زنجان علاوهبر طعم فوقالعاده و ترکیبهای جذابشان، هر کدام منبعی پر انرژی برای تقویت بنیه بدن و یا داروخانهای طبیعی برای دفع بیماریها هستند. غذاهای زنجان با اسمهایی که جلبتوجه میکنند و آدم را به هوس خوردن میاندازند، از خوشمزهترین غذاهای محلی کشوراند که در بین گردشگران و مسافران این شهر محبوبیت زیادی دارند.
جغوربغور
جغور بغور (یا جیغیر بیغیر) از لذیذترین و معروفترین غذاهای زنجان است. این غذای پرطرفدار از ترکیب بینظیر جگر سفید، جگر سیاه، دل و قلوه گوسفند تهیه میشود. برای طبخ جغور بغور ابتدا پیازهای خلالی شده را سرخ و بعد از طلایی شدن جگر سفید را به آن اضافه میکنند. داخل غذا مقداری آب میریزند و اجازه میدهند تا خوب پخته شود. بعد هم جگر سیاه و دل و قلوه را با ادویه اضافه میکنند و آخر سر هم سیبزمینیها را داخل غذا میریزند. اگر جغور بغور را با چند قطره لیموترش و یا برگ ریحان معطر نوش جان کنید، یک طعم فراموش نشدنی را تجربه خواهید کرد.
خورش آلوچه
خورش آلوچه با مرغ ، یکی از اصیلترین غذاهای زنجان به شمار میرود که طعم بینظیرش را مدیون آلوهای محلی و خوشطعم آن است. اگر طرفدار طعمهای لطیف و شیرین هستید و از طعم آلوی محلی خوشتان میآید، قطعا یکی از طرفداران پروپاقرص خورش آلوچه با مرغ زنجان خواهید شد. مواد اصلی این غذای پرطرفدار زنجانی را مرغ، آلوی برغای، هویج، پیازداغ،رب و ادویه تشکیل میدهد. بعد از نیمپز شدن مرغها با پیاز و ادویه، آلوی خیس خورده و سرخ شده را با یک لیوان آب میپزند. هویجها را هم در روغن تفت میدهند و سپس همه مواد را به علاوه مرغها با هم مخلوط میکنند و تا جا افتادن خورش صبر میکنند. خورش آلوچه با مرغ ، از آن دسته غذاهای زنجان است که طعم آن همیشه زیر زبانتان خواهد ماند. اگر به شهر زنجان سفر کردید، حتما یک بار این غذای خوش طعم و رنگ را نوش جان کنید.

پیازو
پیازو از قدیمیترین غذاهای زنجان است که پخت آن فوت کوزهگری مادربزرگها را نیاز دارد. این غذای مقوی و خوشمزه، در گذشته بیشتر در وعده شام آماده میشد و گرمای غذا در شبهای سرد زمستان، حس خوبی را منتقل میکرد. مواد تشکیلدهنده این غذا زیاد و پر و پیمان است. اگر بخواهیم مواد اولیه پیازو را نام ببریم، باید به پیاز خرد شده، گردو، ماده خاصی به نام تورتا که عصاره روغن حیوانیست، ادویه، گوشت چرخ کرده، گوجه فرنگی خرد شده، رب گوجه فرنگی، عدس، لپه، برگه زردآلو، آلوچه و سیب زمینی اشاره کنیم. روش پخت این غذا ساده است اما هر کسی نمی تواند پیازو را به خوشمزگی دستپخت اهالی زنجان درست کند.
بوغدا آشی
بوغدا آشی از جمله محبوبترین و خوشطعمترین غذاهای زنجان در گروه آشها است. در زبان ترکی بوغدا به معنی گندم است و بوغدا آشی یعنی آش گندم! سبزی این آش فوقالعاده، اسفناج است که با خاصیت فراوان، کلسیم و ویتامینهای A,E,B برای سلامتی شما ضروری است. اسفناج برای درمان یبوست نیز مفید است و به کسانی که با این مشکل رو به رو هستند، پیشنهاد میشود بوغدا آشی را در رژیم غذاییشان جای دهند. در این غذا موادی همچون اسفناج، حبوبات، گندم، پیاز، روغن و ادویه و آرد وجود دارد. اگر از علاقهمندان به انواع آشها هستید، پیشنهاد ما به شما بوغدا آشی زنجان است.
آش ترش
آش ترش بهترین گزینه در میان غذاهای زنجان و برای کسانی است که طعم ترش یا ملس را میپسندند. این آش بسیار خوشمزه از ترکیب حبوبات، سیب زمینی، هویج، آلوی ریز، برگه زردآلو، لبو، رشته آشی، جو پرک، سیر و سرکه درست میشود. لبو رنگ آش را بینظیر میکند و آلو و برگه زردآلو، طعم خوبی را به آن میبخشند. بیشتر کسانیکه طرفدار طعم ترش در این آش هستند، به آن سرکه اضافه میکنند و کسانی که طعمهای ملس را بیشتر میپسندند، ترکیبی از سرکه و شکر را به آب اضافه میکنند.
آش شیر؛ دوست استخوانها
آش شیر نام یکی دیگر از غذاهای زنجان است که طعم و رنگ بینظیرش، هوش از سر گردشگران و مسافران این شهر میبرد. آش شیر از طبخ حبوبات و سپس ترکیب آنها با شیر درست میشود. بعد از آماده شدن بنمایه اصلی، مقدار فراوانی کشمش و گردو به آن اضافه میکنند. این آش فوق العاده با مخلوط شیر و کشمش و گردو طعم بینظیری پیدا میکند و برای افرادی که بدنشان کلسیم کمی دارد،
بسیار مفید است.
شش انداز
شش انداز غذایی مقوی با خاصیت بسیار زیاد است. این غذا از جمله غذاهای زنجان است که ریشه در یک فرهنگ و سنت قدیمی دارد. شش انداز بیشتر در شب چهارشنبه سوری طبخ میشود و اهالی زنجان، شادی و دورهم بودن این شب را همراه با شش انداز ، به نوروز وصل میکنند. اگر علاقهمندید تا محتویات این غذای محلی را بدانید باید بگوییم که این غذا از ترکیب خرما، گردو، کشمش و پیازداغ و اضافه شدن تخممرغهایی که از قبل خوب هم خوردهاند پخته میشود. آنهایی که طعم شیرین دوست دارند، روی شش انداز مقداری شیره انگور میریزند.
علم سلات؛ صبحانه کامل
علم سلات یکی از قدیمیترین و مقویترین غذاهای زنجان است که علاوهبر ترکیب فوقالعاده و طعم بینظیرش، ارزش غذایی بالایی دارد. این غذای سنتی و کهن بیشتر در شهرستان ابهر استان زنجان طبخ میشود و در گذشته به عنوان صبحانهای مقوی در روزهای سرد زمستان نوش جان میشدهاست. علم سلات از گوشت، گندم، نخود، لوبیا، عدس، هویج، چغندر، فلفل، سیب زمینی، روغن، زردچوبه، زردآلو و آلوچه تشکیل می شود. بعد از پختن همه این مواد با هم، آن را درون خمرهای سفالی میریزند و در خمره را با خمیر میپوشانند. سپس آن را درون تنور میپزند و علم سلات آماده خوردن میشود. علم سلات یک وعده غذایی کامل است که خصوصا به عنوان صبحانه، میتواند انرژی زیادی را در بدن ذخیره کند. این روزها این غذا را به ندرت طبخ میکنند



