
کمک های اولیه در مسمومیت های گوارشی
کمک های اولیه در مسمومیت های گوارشی
به گزارش بهراد مومنی://در این رابطه به انواع مسموییت و راه های کنترل ان تا انتقال بیمار به مراکز درمانی میپردازیم
در برخورد اول با این موضوع ابتدا باید در مورد سم و میزان مصرف و زمان مصرف تا زمان هوشیار بودن بیمار اطلاعات کسب کنیم و در مرحله بعد سطح هوشیاری بیمار بررسی شود و در صورت بیهوش بودن فرد اگر به طور طبیعی نفس میکشد اورا به پهلو قرار داده تا راه هوایی او باز و پاک باشد و سریعا به اورژانس اطلاع دهید
دلیل به پهلو قرار دادن بیمار این است که ممکن است بیمار از مسمومیت جان سالم به در ببرد ولی در صورت بسته بودن راه تنفس و اسپیراسیون استفراغ به داخل ریه جان خود را از دست دهد
حال اگر بیمار نفس ندارد و نبض حس نمیشود باید cpcr را شروع نمایید تا اورژانس برسد
اگر بیمار هوشیار است دهان او را از سم پاک کرده و اگر مطمئن هستید که مسمومیت از نوع اسید و مواد قلیایی و ماده نفتی نمیباشد موارد زیر را انجام دهید:
۱-راه تنفس باز نگه داشته شود
۲-با مشورت پزشک برای جلوگیری از جذب سم از ذغال فعال استفاده شود تا مانع جذب سم شود
۳-در صورت استفراغ بیمار به پهلو قرار گیرد
۴-از خوراندن اب و شیر به بیمار پرهیز گردد
۵-علایم حیاتی مداوم بررسی گردد و نگاه به وضعیت روانی بیمار نشاندهنده وضعیت جسمانی بیمار میباشد
۶-مقداری از سم یا استفراغ بیمار با احتیاط برداشته شود تا جهت سم شناسی تحویل بیمارستان گردد
۷-بدون هماهنگی با پزشک داروی ضد اسهال به بیمار داده نشود زیرا در روند حذف سموم اختلال ایجاد میکند
زغال فعال چیست؟
زغال فعال دارویی میباشد که فقط در شرایط خاص در مسمومیت توسط پزشک تجویز میگردد که باعث کاهش جذب سم میشود و اگر بدون دستور پزشک مصرف گردد ممکن است خطر اسپیراسیون و کاهش هوشیاری را داشته باشد .
زغال فعال بر موادی مانند الکل و نفت سفید و فلزات مانند اهن موثر نیست و اگر سم از نوع سفید کننده ها و امونیاک و اتیل الکل و سیانور میباشد نباید مصرف شود.
این ماده در یک ساعت اولیه موثر میباشد و حتما باید از فرم از قبل اماده شده در اب آن استفاده شود.
قبل از استفاده ان را به خوبی تکون دهید تا مواد ته نشین ان حل شود و در صورت استفراغ بیمار باید دوز آن دوباره استفاده گردد.
چگونه از مسمومیت های گوارشی پیشگیری کنیم؟
۱-در خرید مواد غذایی پروتئینی باید توجه کرد مواد گوشتی و لبنی زود فاسد میشود پس حتما در اخر خرید کرد و اگر دو ساعت در دمای ۵ تا ۶۵ سانتی گراد قرار گیرند باید از مصرف ان خودداری کرد
۲-فساد پذیری شیر و دوغ بالاست پس اگر مشاهده کردید مغازه داری انها را در بیرون از یخچال نگه داری میکند بهتر است خرید نکنید
۳-تاریخ مصرف طولانی مدت یعنی اگر در دمای مناسب نگه داری شود میتوان ان را مصرف کرد
۴-در صورت بوی ناخوشایند هیچگاه نچشید و در خرید قوطی های کنسرو دقت کنید که دارای برامدگی و فرو رفتگی نباشد و قبل مصرف حتما ان را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید
۵-ضد یخ ها دارای اتیلن گلیکول میباشد و طعم و بوی شیرینی دارند و برای کودکان و حیوانات جذاب به نظر میرسد و در صورت خوردن ان به قلب و کلیه و اعصاب مغزی اسیب شدید وارد مینماید
۶-داروها را دور از چشم کودکان و دور از دسترس انها قرار دهید و به هنگام بیماری از تجویز دوز اضافی به کودک خودداری کنید
۷-گل ها و گیاهانی مانند خر زهره و دیفن باخیا سمی هستند و باید از دسترس کودکان دور باشند
۸-مواد شیمیایی و سفید کننده هارا دور از دید کودکان نگه داری کنید
۹-اگر اطلاع از قارچ های سمی ندارید همه قارچ ها را سمی فرض نمایید و خوردن پرهیز نمایید





