غذاهای سنتی،طعم های ایرانی در استان اذربایجان

غذاهای سنتی،طعم های ایرانی در استان اذربایجان

به گزارش احد کاکاوند://فرهنگ و تمدن استان آذربایجان شرقی ریشه در تاریخ ایران دارد. مکانهای تاریخی، آداب و رسوم، موسیقی، لباسهای محلی و زبان ترکی نشان از فرهنگ اصیل این منطقه دارند و غذاهای سنتی و محلی این استان شهرت زیادی در بین مردم شهرهای دیگر ایران دارند. غذاهای این استان به کوفته و خورشت هویج تبریز و یا کباب معروف شهر بناب خلاصه نمیشود. آبوهوا و خاک حاصلخیز این منطقه باعث رونق در پرورش دام و کشاورزی در شهرهای مختلف شده و غذاهای این شهرها هم با استفاده از این مواد تازه و طبیعی درست میشوند.

 

کوفته تبریزی

 

 

اگر بخواهیم یکی از لذیذترین غذاهای استان آذربایجان شرقی را معرفی کنیم بدون شک از کوفته تبریزی نام میبریم که به اندازه کافی شناخته شده است و طرفداران بیشماری دارد. گوشت چرخکرده، لپه، سبزی کوفته، برنج، تخممرغ، رب و ادویه مواد لازم برای درست کردن کوفته تبریزیاند. بسیاری از تبریزیها داخل کوفته را با گردو، زرشک، پیازداغ و آلو پر میکنند و این کار باعث میشود این غذا طعم لذیذتری داشته باشد. اگر به شهر تبریز سفر کنید و بعد از دیدن جاذبه های گردشگری تبریز به رستورانهای این شهر بروید کوفته تبریزی اصل را نوش جان کنید.

 

آش دندونی تبریز (دیشلیق)

 

یکی از رسمهای قدیمی در بیشتر شهرهای ایران پختن آش دندونی برای کودکی است که اولین دندانش در حال رشد است. بعضی از مردم عقیده دارند اگر اطرافیان کودک این آش را بخورند باعث میشود درد کمتری حس کند و راحتتر دندان در بیاورد. در استان آذربایجان شرقی پختن این آش هنوز مرسوم است و آن را با استفاده از موادی مثل گندم، نخود، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، پیاز، آب قلم، ادویه و نمک پخته میپزند و برای
تزیینش هم از پیازداغ، گردو و کشمش استفاده میکنند.

آش گوشواره

آش گوشواره یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی است که شیوه پخت آن با آشهای دیگر تفاوت زیادی دارد. درست کردن این آش سه مرحله دارد. مرحله اول شامل درست کردن خمیر، مرحله دوم شامل درست کردن مواد داخلی (کوفته سرگنجشکی) و مرحله سوم شامل درست کردن مواد آش میشود. خمیر آش گوشواره از آرد، تخممرغ، آب و نمک تشکیل می شود و مواد میانی آن را از گوشت چرخکرده، پیاز رنده شده، زردچوبه و نمک درست میکنند. مواد خمیر را با هم مخلوط میکنند و به صورت مربع های کوچک برش میزنند، داخل هر کدام از آنها کوفته های سرگنجشکی کوچکی قرار میدهند و چهار طرف خمیر را به هم وصل میکنند. بعد از اینکه مواد آش را از رب گوجه فرنگی، کره، نخود، آب، گشنیز و جعفری، نعنا خشک، سرکه و پیاز آماده کردند گوشواره ها را به آن اضافه میکنند و اجازه میدهند تا آش بپزد.

قارنی یاریخ (بادمجان شکم پر)

 

قارنی یاریخ یا همان بادمجان شکمپر غذایی خوش طعم از آذربایجان شرقی است که مواد اولیه آن شامل بادمجان، گوشت چرخکرده، سیر، پیاز، گوجه فرنگی، جعفری، رب گوجه فرنگی، روغن، نمک و ادویه میشود. به یاد داشته باشید برای تهیه این غذا از بادمجان هایی استفاده کنید که درشت و قایقی شکل اند چون میخواهید وسط آنها را برش دهید. بعد از اینکه پوست بادمجانها را جدا کردید یک برش طولی روی قسمت گودآنها ایجاد کنید و برای مدت دو ساعت در آب و نمک قرارشان بدهید تا طعم تلخشان از بین برود. بعد از این که بادمجانها را از آب و نمک خارج کردید آنها را در روغن سرخ کنید و بقیه مواد را تفت بدهید با آنها داخل بادمجانها را پر کنید. رب و روغن باقیمانده را روی بادمجانها بریزید و به مدت ۲۰ دقیقه روی حرارت ملایم بگذارید تا بپزند.

 

خورشت هویج

 

 

اگر شما هم بعد از شنیدن نام خورشت هویج یاد یک غذای شیرین میافتادید بعد از خواندن این مطلب متوجه میشوید که تا به حال اشتباه میکردید. خورشت هویج، که نام اصلی آن خورشت هویج تبریزی است، یکی از غذاهای اصیل و محلی استان آذربایجان شرقی است که اصلیترین ماده تشکیل دهنده آن هویج است. این خورشت علاوه بر هویج گوشت قرمز یا گوشت مرغ هم دارد. به این دلیل که در این غذا از آلوی خورشتی و آب لیموترش استفاده میشود طعمی ملس دارد و اگر شما به غذای شیرین علاقه دارید میتوانید آلو و آبلیمو را حذف کنید و یا اگر میخواهید طعم ترشتری داشته باشد از آبلیموی بیشتری استفاده کنید.

 

آبگوشت بامیه

 

مواد تشکیل دهنده آبگوشت لذیذ میانه ؛ گوشت گوسفندی، پیاز نگینی شده، بامیه، گوجه رنده شده، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل، ادویه و زردچوبه است.برای پختن این آبگوشت دلچسب، گوشت و پیاز را با هم تفت میدهیم و به آن زردچوبه اضافه میکنیم. بعد از نیمپز شدن گوشت، گوجههای رنده شده، نمک و فلفل، ادویه و رب را به همراه بامیهها به گوشت اضافه میکنیم و برای ۴ الی ۵ ساعتی روی شعله ‌ملایم برای پخت کامل قرار می دهیم.

 

کوکوی لوبیا سبز

 

کوکو یکی از غذاهای سریع السیر بین ما ایرانیان است که میتوانیم با هر مواد دلخواه آن را بپزیم.

در واقع در همه خانواده ها این طور رایج شده که هر موقع نمیدانیم برای شام چه غذایی بپزیم، سراغ یکی از کوکوها می رویم. اگر در خانه سیب زمینی تخم مرغ و لوبیا سبز دارید برای پختن کوکوی لوبیا سبز دست به کار شوید این کوکوی خوشمزه که به عنوان یکی از غذاهای محلی آذربایجان شرقی پخته می شود، در بین کوکوهای دیگر در صدر جدول قرار می گیرد. برای پختن این کوکو ابتدا لوبیا سبز ها را خرد کرده و حسابی می پزیم. بعد لوبیا سبزها را مثل همه کوهای دیگر، با سیب زمینی پخته شده و تخم مرغ رکیب می کنیم. مواد به دست آمده را در ماهیتابه پخش میکنیم تا خوب مغز پخت شود. ظاهر کوکوی لوبیا سبز خیلی شبیه به پیتزاست!

 

 

دویماج تبریزی

 

دویماج یا دوینماج یکی از میان وعده های اصیل تبریزی است. این غذا را به عنوان میان وعده در صبحانه یا عصرانه نوش جان می کنند. دویماج یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی آذربایجان شرقی است که حتما با امتحان کردنش، طرفدار آن خواهید شد. این غذا با نان اسکو یا نان لواش خشک، خامه، پنیر، گردو، دوغ، کره محلی و یا روغن حیوانی پخته میشود. برای پختن دویماج باید نان های خشک را با دوغ حسابی خیس و نرم کنید. بعد از آن بقیه مواد لازم را به نام نرم شده اضافه می کنید و خوب مخلوط می کنید. حالا دویماج آماده شده و شما می توانی. آن ها را به هر شکلی که خواستید تزئین کنید. این غذا که آماده شدنش فقط نیم ساعت زمان لازم دارد، می تواند در یک مهمانی عصرگاهی، همراه با سبزی تازه صرف شود. البته گفتنی است ترک ها دویماج را در ماه رمضان به عنوان افطار سرو می کنند.

 

دلمه برگ مو یا یپراخ دلماسی

 

 

دلمه برگ مو یکی از قدیمی ترین پیش غذاهای مجلسی این شهر و دیار است. پر کردن برگ های کوچک دلمه و پیچیدن آن ها یکی از چالش های است که هر آشپزی با آن روبرو شده است. این غذا آنقدر معروف شده که امروزه نه تنها در شهرهای مختلف آذربایجان شرقی، بلکه در همه شهرهای کشورمان پخته می شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا